Autopsieën
Een autopsie is een postmortaal onderzoek van de patiënt om een verband te bepalen tussen de premortale klinische gegevens en de postmortale bevindingen. Ze maakt het dus mogelijk om de kwaliteit van de zorg aan de patiënten te controleren. Het onderzoek wordt uitgevoerd met de toestemming van de familie van de overledene.
Algemeen
Het onderzoek bestaat uit twee stappen:
Het macroscopisch onderzoek, dat een beschrijving van het uiterlijk uitzicht van het lichaam en eventuele letsels omvat, gevolgd door een inwendig onderzoek van alle organen. Eventuele letsels worden gefotografeerd. Tijdens het onderzoek worden stalen genomen van alle organen en van de eventuele letsels. Het macroscopisch onderzoek vindt plaats in de autopsiezaal (HG – niveau -2) en vereist de aanwezigheid van een prosector en een junior patholoog-anatoom, die eventueel kan worden bijgestaan door een senior patholoog-anatoom.
Het microscopisch onderzoek: de stalen die werden genomen in de autopsiekamer worden in cassettes geplaatst. De glaasjes met weefsel worden onderzocht door een senior patholoog-anatoom die hoofd is van de autopsie-eenheid.
Binnen de 48 uur na het macroscopisch onderzoek wordt een voorlopig verslag opgesteld. Het definitieve verslag wordt binnen de maand opgesteld, na het microscopisch onderzoek (behalve het onderzoek van de hersenen).
Meermaals per jaar worden bijeenkomsten georganiseerd tussen klinische artsen en patholoog-anatomen om de verbanden tussen de klinische gegevens en de autopsieresultaten te bestuderen, in het kader van pathologisch-klinische sessies of in het kader van IZE-seminars.
Ethiek
Art. 133 01/01/1975
Behoudens opeising of bijzondere wettelijke bepalingen, kan een lijkschouwing alleen worden verricht wanneer er geen uitdrukkelijk of stilzwijgend verzet is geweest vanwege de patiënt of vanwege de naastbestaanden.
Art. 135 01/01/1975
De gewone regels van het beroepsgeheim zijn van toepassing voor alle bij een lijkschouwing gedane vaststellingen.
Art. 134 01/01/1975
De arts die een lijkschouwing verricht, zal tactvol en omzichtig handelen. Hij moet de nodige maatregelen nemen opdat na de lijkschouwing, het lijk zodanig wordt getoond dat de gevoelens van de naastbestaanden geëerbiedigd worden.
Deze artikelen zijn afkomstig uit de Code van medische deontologie van de Orde der Artsen en kunnen worden geraadpleegd op het volgende adres: https://ordomedic.be/nl/code-1975/gerechtelijke-geneeskunde