Een traject voor snelle diagnose van darmkanker in het H.U.B

De teams van de afdelingen Gastro-enterologie en Digestieve oncologie van het Erasmeziekenhuis en het Jules Bordet Instituut werken voortaan samen binnen het H.U.B (academisch ziekenhuis Brussel). Zij bieden een traject voor snelle diagnose van darmkanker (endeldarm en/of dikke darm) aan, speciaal voor patiënten die waarschuwingssignalen vaststellen, die positief testen op bloed in de stoelgang of die een verhoogd risico lopen. Op 22 en 23 maart staat een reuzengrote dikke darm opgesteld in de inkomhal van het Erasmeziekenhuis en het Jules Bordet Instituut. Professionals van onze instellingen assisteren u bij uw kennismaking met dit orgaan; zij zullen u ook sensibiliseren voor het belang van screening op darmkanker.  

Back to the news
colon géant

Essentiële screening

Elk jaar vernemen meer dan 8000 Belgen (mannen en vrouwen) de diagnose darmkanker. 90 % van hen is ouder dan 50 jaar. Een derde van deze mensen zal overlijden door deze kanker, omdat hij te laat werd opgespoord. 90 % van deze mensen kan echter genezen, als er tijdig wordt ingegrepen. Onze professionals hebben tegenover deze problematiek een traject ontwikkeld voor een snelle diagnose met het oog op een snelle start van de zorg bij patiënten die waarschuwingssignalen merken of voor wie een verhoogd risico geldt. Screening via coloscopie is essentieel: dit vermindert het risico om darmkanker (endeldarm of dikke darm) te ontwikkelen én vermindert de mortaliteit met 50 %. Dit onderzoek is niet alleen diagnostisch van belang maar ook therapeutisch: kanker wordt hiermee in een vroegtijdig stadium opgespoord, en tegelijk wordt ook zijn mogelijke ontwikkeling gedwarsboomd omdat meteen ook de darmpoliepen en kiemende kankers verwijderd worden.

Voor wie is deze screening van belang?

U kunt een afspraak vastleggen met onze professionals. Zij programmeren snel een coloscopie voor patiënten met waarschuwingssignalen zoals een onverklaarbare en hardnekkige wijziging van het stoelgangritme, aanwezigheid van bloed in de stoelgang, abdominale pijn of een onverklaarbaar gewichtsverlies, en ook voor patiënten met persoonlijke of familiale voorgeschiedenis van poliepen en/of darmkanker, ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal (ziekte van Crohn of rectocolitis) en patiënten met een familiale geschiedenis van meervoudige polyposis of van erfelijke darmkanker.

Blijf niet wachten op waarschuwingssignalen: het Gewest waar u woont, stuurt u immers vanaf de leeftijd van 50 jaar een uitnodiging voor een eenvoudige test om bloed in de stoelgang op te sporen.

Herkent u zichzelf in deze symptomen? Maak een afspraak met onze specialisten: zij plannen uw onderzoek zo snel mogelijk, afhankelijk van uw symptomen.

Consultatie gastro-enterologie:

• Jules Bordet Instituut 02 541 34 80

• Erasmeziekenhuis 02 555 35 04

Consultatie voor screening in Jules Bordet Instituut (indien geen symptomen) : 02 541 30 00

Een reuzengrote dikkedarm om te sensibiliseren

Maart is de maand van de sensibilisering voor darmkankers. Het H.U.B (academisch ziekenhuis Brussel) nodigt u daarom uit voor een bezoekje aan een reuzengrote dikke darm. U kunt samen met gezondheidsprofessionals doordringen in de binnenkant van deze structuur om te ontdekken hoe dit orgaan er in 3D uitziet, en om beter te begrijpen waarom en hoe u zich kunt/moet beschermen tegen darmkanker, een van de dodelijkste kankers in België. Afspraak op 22 maart in het Erasmeziekenhuis, van 9 tot 16 uur, en op 23 maart in het Jules Bordet Instituut, eveneens van 9 tot 16 uur.