Geniet volop van de zomer: waterpret voor je kinderen … zonder oorontsteking!

Zodra de mooie dagen eenmaal beginnen, willen kinderen urenlang stoeien in zee, in het zwembad of in vijvers en meertjes.

Back to the news
ORL pédiatrique

De zomerperiode is echter ook de tijd van allerlei ongemak, zoals ‘otitis externa’, een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Deze hinderlijke maar goedaardige infectie kan nochtans gemakkelijk voorkomen worden. Enkele eenvoudige voorzorgen volstaan. Het oude, wat bizarre gezegde “Stop niets in je oor dat kleiner is dan je elleboog” klopt: je oor reinigt zichzelf immers. Overtollig oorsmeer? Ga hiervoor naar een gezondheidsprofessional. Ga je vaak zwemmen? Droog na elke zwembeurt je oren goed af, houd de haardroger op 30 cm afstand en op laag vermogen, en gebruik oordruppels uit de apotheek om infecties te voorkomen. 

Otitis externa: een frequent zomers ongemak  

Otitis externa wordt gekenmerkt door een ontsteking van de externe gehoorgang. Deze ontsteking kan pijn, jeuk, een onaangename afscheiding en een gevoel van oorverstopping veroorzaken. In sommige gevallen kan ook een lichte koorts optreden. Deze infecties worden vaak veroorzaakt door langdurige aanwezigheid van vocht in de oren. Zo kunnen schimmels en bacteriën gaan woekeren. Typische risicofactoren zijn veelvuldig baden en zwemmen, vooral in stilstaand water zoals meren, vijvers en zwembaden, naast beoefening van watersporten. Otitis externa is gelukkig een slechts tijdelijk ongemak, meestal goed te behandelen met oordruppels die de arts voorschrijft. Laat dit ongemak je vakantie niet bederven: treuzel niet met de behandeling ervan. 

Actieve otitis en trommelvliesbuisjes: wat moet je doen? 

Ook kinderen met trommelvliesbuisjes in de oren moeten waterpret kunnen beleven! In tegenstelling tot gangbare opvattingen leidt de aanwezigheid van buisjes niet tot een hoger risico op ontsteking van het middenoor. Toch blijft het raadzaam je KNO-arts te raadplegen voor persoonlijk advies, en indien nodig geschikte oordopjes te dragen om de gehoorgangen te beschermen tegen water. 

Een kind met een actieve otitis (oorontsteking) zal echter weinig plezier beleven aan waterpret. Voor deze vorm van acute otitis wordt zwemmen en baden inderdaad afgeraden. 

Conclusie: waterpret zonder veel zorgen 

Hoewel zwemmen en baden een matig risico op otitis externa inhouden, is het zeker niet nodig om bij voorbaat afwijzend te staan tegenover waterplezier. Zee, zwembaden en vijvers of meren bieden je kinderen plezier, ontspanning en fysieke activiteit die bijdragen tot hun welzijn. Met enkele eenvoudige voorzorgen (oren goed afdrogen, niet onder water duiken als je hardnekkige last of afscheiding uit het oor ervaart) beperk je de risico’s en kunnen je kinderen volop genieten van de zomervakantie. 

Vergeet niet dat de zomer dé tijd bij uitstek is om fysieke activiteit aan te moedigen en de band met de natuur te versterken. Laat de angst voor een oorontsteking die kostbare tijd niet vergallen. Informeer je, bereid je voor en laat je kinderen maximaal genieten van zomerse waterpret.