Heeft ons ziekenhuis een rol te spelen in het kader van geweld op vrouwen?

Ondertekend door Renaud Witmeur, algemeen directeur H.U.B, en Jean-Michel Hougardy, algemeen medisch directeur H.U.B

Back to the news
stop violences femmes

Op 27 oktober 2022, overleed onze jonge collega Teresa, verpleegkundige op de afdeling Hematologie van het Jules Bordet Instituut, door de messteken van haar partner. Dit verschrikkelijke nieuws bracht een schokgolf teweeg in onze instellingen, met een immens verdriet bij al wie aan haar zijde werkte en bij haar andere collega’s.

Volgens ramingen van de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen “35% van alle vrouwen tijdens hun leven te maken met fysiek of seksueel geweld vanwege hun intieme partner of iemand anders.” Het ziekenhuismilieu is een omgeving waar vrouwen in vele beroepen de meerderheid uitmaken. Wij kunnen niet vatten dat één collega op drie mogelijk te maken krijgt met geweld van fysieke, psychologische of mentale aard. Als een van de grootste werkgevers van Brussel en als belangrijke actor in de gezondheidssector, behoort het vanzelfsprekend tot onze taak om binnen onze ziekenhuizen te zorgen voor een werkomgeving waar de gezondheid en veiligheid van iedereen gewaarborgd is. Het lijkt ons echter vooral essentieel dat elke vrouw die in onze instellingen werkt, binnen ons ziekenhuis de ruimte kan vinden om zich te uiten, onbevreesd en zonder beoordeeld te worden. Manager, humanresourcesmanager, de hiërarchie van verpleegkundigen, de arbeidsarts en -psycholoog, collega’s: in elke arbeidsrelatie is ruimte voor een luisterend oor, hulp, empathie. Laten we voor onze collega’s zorgen, net zoals we voor onze patiënten zorgen.

Een academisch ziekenhuis is geen ‘onderneming’ zoals een andere. Het is integendeel een organisatie die zichzelf definieert en uitsluitend bestaat met het oog op haar missie voor patiënten en waarden als gelijkheid, respect en bescherming: de kern van haar bestaansreden. Het ziekenhuis heeft een brede rol te spelen in de samenleving. Het moet bijdragen tot een samenleving waar elke vrouw zich veilig voelt, thuis, op straat, onderweg, in de parken, overal, dag en nacht. Als ziekenhuis hebben wij inderdaad een belangrijke rol te spelen inzake volksgezondheid en gezondheidseducatie. Het ziekenhuis is een maatschappelijke actor wegens zijn missie en wegens de uitdagingen die het vertegenwoordigt. En in dit debat dat ons aanbelangt, in de resolute aanklacht van geweld tegen vrouwen, ongetwijfeld een van de belangrijkste gevechten van deze tijd, ongeacht de vorm van dit geweld, verbindt het Academisch Ziekenhuis van Brussel zich ertoe:

  • Nog meer en nog luider ertoe op te roepen dat elke vrouw een plaats moet krijgen in het openbare debat, door te helpen initiatieven te verspreiden die dit mogelijk maken, door uitwisselingen onder haar instellingen te vergemakkelijken, door steun te verlenen aan wetsvoorstellen in de lijn van ‘stop feminicide’.
  • Altijd bereid te zijn te luisteren naar vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld, hun naasten, hun vrienden, en hen aanmoedigen zich uit te spreken en dit te bespreken binnen onze instellingen. Wij moedigen elke vrouw aan om met ons personeel te spreken over haar angsten en haar ervaringen met huiselijk, psychologisch, fysiek of seksueel geweld.
  • Garanderen dat elke zorgverlener van elke instelling binnen het Academisch Ziekenhuis Brussel oor heeft voor de behoeften van elke vrouw die slachtoffer is van geweld, en van hun naasten, en daarbij handelt met respect, empathie en zonder te oordelen.
  • Slachtoffers van geweld een complete dienstverlening aan te bieden, een kwaliteitsvolle menselijke ondersteuning: medisch, paramedisch, psychologisch en sociaal.
  • Bij de jongeren het discours en de sensibilisering rond gendergelijkheid versterken en ondersteunen, en onze rol inzake gezondheids- en seksuele voorlichting versterken.
  • Meewerken aan het verzamelen van data in dit verband, vermits de cijfers en statistieken in België vandaag nog te vaag zijn.
  • Als academisch ziekenhuis van de ULB de universiteit steunen in al haar acties die op de universiteitscampussen zullen worden ondernomen in de strijd tegen geweld op vrouwen.
  • Wij moeten vandaag handelen opdat dit in de toekomst nooit en voor niemand meer plaatsvindt. Die toekomst begint nú.