Wintervirussen: ga niet meteen naar de spoed!

Ook al heeft de griep waarschijnlijk zijn piek bereikt, zijn COVID-19 en het respiratoir syncytieel virus nog steeds in omloop en de Brusselse ziekenhuizen die al enkele weken onder grote druk staan, blijven onder druk. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn 349 van de 7.230 ziekenhuisbedden niet beschikbaar wegens een gebrek aan personeel. GIBBIS (de federatie van de Brusselse gezondheidszorginstellingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en de GGC (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie) roepen de bevolking gezamenlijk op om op een verantwoorde manier een beroep te doen op de spoeddiensten van de ziekenhuizen.

Back to the news
virus hiver

Nu die virussen tegelijk de ronde doen, vragen GIBBIS en de GGC de Brusselaars om niet meteen naar de spoeddiensten van de ziekenhuizen te gaan bij lichte symptomen (loopneus, keelpijn, spierpijn, lichte koorts, enz.) als ze geen andere gezondheidsproblemen hebben.


"Ga bij dit type symptomen niet meteen naar de spoeddienst van een ziekenhuis. Doe dat enkel bij noodgevallen of verontrustende symptomen. De spoeddiensten van de ziekenhuizen zijn voorbehouden voor de meest ernstige gevallen en levensbedreigende noodsituaties. Om goed te kunnen functioneren, moeten zij zich kunnen concentreren op de meest hulpbehoevenden," aldus Dieter Goemaere, directeur Algemene Ziekenhuizen bij GIBBIS.


Als u die symptomen hebt en geen andere gezondheidsproblemen ervaart, hoeft u niet ongerust te zijn. In de meeste gevallen verdwijnen uw symptomen na een paar dagen. Bel zeker uw huisarts als u zich zorgen maakt. Bovendien kan uw apotheker u helpen de juiste geneesmiddelen te vinden om uw symptomen te verlichten.


Hier zijn enkele tips:
• Rust eerst en vooral goed uit en zorg ervoor dat u het warm hebt en voldoende drinkt.
• Zonder u af tot de symptomen voorbij zijn, ongeacht of u COVID-19, de griep of een andere luchtweginfectie hebt.
• Doe een zelftest voor COVID-19.
• Bescherm uw meest kwetsbare naasten: zonder u af wanneer het kan of draag een mondmasker en verlucht regelmatig gemeenschappelijke leefruimten, zowel bij een positieve als bij een negatieve COVID-19-test.
• Bescherm de anderen wanneer u zich verplaatst door een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer en in niet-verluchte, afgesloten ruimten.


Bel uw huisarts als uw symptomen na een paar dagen aanhouden of verergeren of als u zich onwel voelt.
Laten we in ieder geval niet vergeten dat onze zorgverleners het beste van zichzelf geven en er zijn om ons te helpen. Daarom moeten we respectvol met hen omgaan en hen op onze beurt helpen door hun werkomstandigheden te verbeteren.