In België waren wij de eersten om met deze innovatieve techniek te werken

Prof. Benjamin Bondue, pneumoloog en directeur van de H.U.B-longkliniek (Erasmeziekenhuis)

Het gaat de goede kant uit met de behandeling van longkankers en van longknobbels bij patiënten met longkanker. De H.U.B-teams voeren in Brussel al vele jaren baanbrekend onderzoek omtrent deze kwestie. “Wij hebben GPS-technieken ontwikkeld om die kleine letsels (‘laesies’) in de longen te bereiken. Dankzij deze techniek kunnen we de laesies tot op minder dan 2 cm benaderen, voor een diagnostisch rendement van 80 à 85 %”, verduidelijkt prof. Benjamin Bondue, pneumoloog en kliniekdirecteur.

Back to the news
nodule pulmonaire

De knobbel wordt verbrand

Met de hulp van prof. Dimitri Leduc en zijn medische teams in het Erasmeziekenhuis, heeft Benjamin Bondue onlangs, als eerste in België, een longkanker aangepakt met een endoscopische ablatie via microgolven. “Wij hebben een vroegtijdige en doeltreffende aanpak ontwikkeld. We maken steeds meer gebruik van de thoraxscanner voor de opsporing van longkanker bij mensen met een uitgesproken rookgedrag. Er bestaan op dat punt diverse studies en protocollen. Met dit screeningtype kunnen we kleine anomalieën opsporen, zelfs knobbeltjes van minder dan 3 cm. De meeste van deze longlaesies zijn echter géén kankergezwellen. Het is dan ook belangrijk te beschikken over technieken om de eventuele aanwezigheid van een kanker te kunnen bevestigen, en over technieken voor een vroegtijdige aanpak hiervan, maar ook om de overige met rust te laten. 

Concreet wordt de knobbel, als het om kanker gaat, verbrand met behulp van een katheter die endoscopisch, via de natuurlijke wegen, wordt ingebracht.” Bij deze tumorverbranding blijven de gezonde weefsels maximaal gespaard. Deze ablatie vindt plaats onder volledige narcose. Hoewel de ablatie in amper 10 minuten tijd afgerond is, duurt de volledige interventie 1 tot 3 uur. Daarna blijft de patiënt nog minstens 24 uur onder toezicht in het ziekenhuis.

Een methode op maat van sommige patiënten

Deze weinig invasieve methode wordt voorgesteld aan de patiënten bij wie chirurgie geen optie is wegens hun leeftijd, een slechte ademhalingsfunctie of comorbiditeiten. “In België zijn we de enigen die al met ablatie werken. Deze procedure wordt ook al gebruikt in Hongkong, Londen en Parijs. Op wereldschaal zijn wij het 4e centrum dat deze techniek hanteert. We positioneren ons daarmee als innoverend alternatief voor radiotherapie en interventionele radiologie.”

Helaas komen niet alle patiënten hiervoor in aanmerking! Enkele belangrijke criteria zijn onoverkomelijk: sommige patiënten kunnen nu eenmaal niet geopereerd worden. Ze mogen geen onbehandelde uitzaaiingen hebben, de laesie mag niet te groot zijn (maximaal 1,5 cm om marges van 1 cm rond de laesie te hebben), en ze mag ook niet te dicht bij de grote bloedvaten, zenuwen, borstvlies, … liggen.”

“Alle potentiële indicaties worden besproken tijdens de multidisciplinaire meeting. Bovendien voeren we de ingreep uit in het kader van een onderzoeksprotocol dat de doeltreffendheid van de techniek op lange termijn evalueert naast de complicatierisico’s. Dit is een multidisciplinaire opdracht in overleg met de oncologen, de radiotherapeuten, de chirurgen, de interventieradiologen, ...”

De patiënten kunnen ook op een andere manier behandeld worden: “Er bestaan twee andere technieken: stereotactische radiotherapie (verbranden met straling) of de techniek van microgolven langs transthoracale weg, m.a.w. met een prik door de thorax, onder de scanner. Dit laatste kan een pneumothoraxrisico inhouden: problematisch voor kwetsbare patiënten die al een slechte ademhalingsfunctie hebben. In vergelijking met deze transthoracale aanpak biedt onze techniek het voordeel dat dit pneumothoraxrisico nagenoeg volledig wegvalt. In vergelijking met de radiotherapie hopen we op termijn tijdens dezelfde procedure biopsies te kunnen nemen, de aanwezigheid van een kanker te bevestigen en deze meteen te behandelen. We zijn positief: het doel is immers haast binnen bereik! 

Op dit ogenblik werden bij ons al 5 laesies behandeld zonder grote verwikkelingen. Dit project geniet de steun van het Fonds Erasme dat de aankoop van de hardware financiert. “Het is belangrijk om hieraan te herinneren: dankzij die steun kunnen wij ons volledig op het onderzoek storten en dit soort innovatieve projecten uitvoeren.”