Bescherm je oren én die van je kinderen
Eenmaal op de vakantiebestemming aangekomen, is het voor ouders vaak schipperen en zoeken naar een compromis tussen hún waterpret in zee of zwembad en de eigen bezorgdheid om hun veiligheid.

Bescherming tegen de zon is sowieso onmisbaar, maar bij herhaaldelijk zwemmen dreigt ook infectie van de uitwendige gehoorgangen. Bij 20 à 25 % van alle oorinfecties gaat het om ‘otitis’. Dat is een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Prof. Marc Vander Ghinst, directeur van de KNO-afdeling (H.U.B), waarschuwt: “Blootstelling aan water is een bevorderlijke factor voor uitwendige otitis.”
Drains (‘buisjes’) werden lang met de vinger gewezen als bevorderlijk voor otitis media. “Vandaag weten we dat dit niet klopt. Er is geen enkele reden om kinderen met een drain te verbieden om te zwemmen. Die buisjes maken geen verschil voor het infectierisico. Je moet wél beseffen dat waterplezier het risico van externe otitis verhoogt, en dan zowel bij kinderen als bij volwassenen.”
Een tip
Prof. Vander Ghinst adviseert ongeruste ouders: “Het is een goed idee om oordopjes te dragen als je in het water gaat. Dat geldt zeker ook voor een kind met buisjes. Maar als het kind daar niet van wil weten, laat het dan: het is een aanbeveling, geen verplichting. Opgelet daarentegen bij perforatie van het trommelvlies: hiermee moet je voorzichtiger omgaan! Neem best je voorzorgen vooraleer in het water te gaan. Draag dan oordopjes en een badmuts.”
Waarschuwingssignalen
Moet een ouder ongerust zijn als een kind klaagt over oorpijn? “Alleen als er afscheiding uit het oor loopt. Voor otitis externa (uitwendige oorontsteking) geldt dat klagen over pijn een signaal is. Ga dan op zoek naar medisch advies. In de apotheek vind je antibioticadruppels om de pijn te verzachten én de infectie te milderen.”