Cerebrovasculaire accidenten: snel en correct reageren

In België worden elk jaar tussen 24.000 en 28.000 nieuwe gevallen van CVA (cerebrovasculair accident) geregistreerd. Hoewel een CVA in het algemeen niet fataal is in de eerste uren, is het belangrijk dat er snel wordt gereageerd, met name door een trombolyticum toe te dienen om het bloedstolsel dat de slagaders blokkeert op te lossen en het vervolgens eventueel te zoeken en verwijderen via een trombectomie. De tijd tussen het verschijnen van de symptomen en de behandeling is cruciaal voor de klinische uitkomst van de patiënt. Hoe sneller er wordt ingegrepen, hoe groter de kans dat de hersenschade beperkt blijft. 

Back to the news
AVC

CVA: onbekend en soms onderschat  

Bij een acuut CVA is tijd de cruciale factor. Na een hersenscan kan gespecialiseerde analysesoftware snel de geblokkeerde slagaders en beschadigde zones in de hersenen beoordelen. De technologie helpt om de baten-risicoverhouding te bepalen, zodat de beste behandeling kan worden gekozen. Laattijdig ingrijpen kan schadelijk zijn en een gebrek aan kennis van de juiste reflexen kan fataal zijn, zeker bij een populatie die zich niet voldoende bewust is van de aandoening zoals jongeren. Ook dat segment van de bevolking loopt immers risico: consumptie van toxische stoffen (zoals cannabis of cocaïne) of een niet-gediagnosticeerde hartaandoening kunnen een CVA uitlokken. Als S2-referentiecentrum beschikt het Academisch Ziekenhuis Brussel over een zeer gespecialiseerde eenheid met artsen die expert zijn in het begrijpen van de mechanismen van een CVA, waardoor bijzonder korte reactietijden en aangepaste behandelingen worden gegarandeerd.  

Voorlichting en bewustmaking over CVA's 

Het H.U.B. blijft patiënten ook na hun CVA bijstaan tijdens de maandelijkse CVA-dinsdagen. Deze groepen worden begeleid door een psycholoog en behandelen allerlei verschillende onderwerpen zoals cognitieve problemen, slaapstoornissen, opnieuw autorijden, seksuele activiteit en interacties met familie. Het doel van de workshops is om patiënten alles duidelijk uit te leggen en hen te ondersteunen in hun leven na een CVA. Ongeveer 50% van de CVA-patiënten krijgt achteraf een angst-depressiesyndroom en de groepssessies zijn een waardevol moment om die psychologische problemen aan te pakken. Daarnaast is de behandeling na een CVA gebaseerd op een uitgebreid onderzoek om de precieze oorzaken van het accident te bepalen en een aangepast behandelplan op te stellen. Daarvoor ondergaan de patiënten een alomvattende beoordeling in een gespecialiseerde cardiovasculaire kliniek. Met een holistische aanpak in gedachten vindt er een raadpleging plaats waar alle cardiovasculaire risicofactoren worden benoemd en uitgelegd en wordt aangekaart hoe die kunnen worden behandeld om een tweede CVA te voorkomen. 

Aanpak van speciale gevallen 

Daarnaast biedt het H.U.B. ook specifieke diensten aan, zoals een screeningprogramma voor slaapapneu met een draagbaar apparaat, gevolgd door een persoonlijk zorgtraject. Voor transiënte ischemische aanvallen (TIA's), zonder klinische of via MRI te detecteren schade, wordt een collectief gegroepeerd zorgtraject opgezet waarbij in de loop van een week een reeks raadplegingen en onderzoeken wordt afgewerkt. Het doel is een snelle, preventieve zorg om het risico op recidief te minimaliseren. Als gespecialiseerd S2-centrum kan het H.U.B. bogen op unieke expertise en een multidisciplinair team dat in staat is zelfs de meest complexe CVA's behandelen en biedt het patiënten ook na hun CVA een aangepaste ondersteuning.