De afdeling celtherapie geeft - op europees niveau - vandaag vorm aan de behandelingen van morgen

De nieuwe afdeling Celtherapie van het Jules Bordet Instituut, dat (samen met het Erasme Ziekenhuis en het Kinderziekenhuis UKZKF) deel uitmaakt van het H.U.B (Academisch Ziekenhuis Brussel), is intussen goed en wel thuis op de gezondheidscampus van de ULB. Deze afdeling levert pionierswerk! Ze wil nu haar samenwerkingsverbanden nog verruimen en de grenzen van celtherapie verleggen om nog meer patiënten uit alle bevolkingslagen te genezen. 

Back to the news
UTCH

De afdeling Celtherapie (UTCH) verenigt de expertise van drie instellingen  

In 1981 werd in het Jules Bordet Instituut de afdeling Celtherapie (‘Unité de Thérapie Cellulaire’) opgericht, met als doel steeds meer patiënten te genezen dankzij de toen uiterst innovatieve celtherapieën. Sindsdien heeft deze afdeling – mede dankzij haar precisiebehandelingen – belangrijke vooruitgang geboekt in de aanpak van zeldzame kankers en andere weesziekten. Onze expertise op dit domein is recent nog verhoogd door de samenbundeling van de competenties van de hematologieteams van het Jules Bordet Instituut, het Erasme Ziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola binnen het H.U.B (Academisch Ziekenhuis Brussel). De afdeling Celtherapie is intussen één jaar actief in het nieuwe gebouw van het Jules Bordet Instituut, en kreeg zopas van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) accreditatie voor het gebruik van gemodificeerde celproducten. Deze belangrijke stap vooruit maakt het mogelijk steeds concretere producten te ontwikkelen. 


Wat bedoelen we met celtransplantatie en met celtherapie? 

De menselijke cellen die bij celtherapie worden gebruikt, moeten met dezelfde omzichtigheid en standaardisering worden behandeld als geneesmiddelen. In de hematologie wordt celtherapie al 40 jaar gebruikt voor merg- en stamceltransplantaties. Het gaat m.a.w. om cellen waaruit zich andere bloedcellen (rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes, ...) ontwikkelen. Dankzij deze transplantaties kan een nieuw immuunsysteem worden gevormd dat in staat is om tumoren te overwinnen. De celtherapie beleeft vandaag een ware revolutie: ze wordt voortaan verruimd naar diverse andere domeinen van de geneeskunde zoals de immuuntherapie tegen kankers die niet reageren op chemo, regeneratieve geneeskunde, genmodificatie om zeldzame aandoeningen van de rode bloedcellen genezen. Met celtherapie is het zelfs ook mogelijk bepaalde immuniteitsfenomenen te corrigeren en afstoting na transplantatie van vaste organen (bv. lever of nier) te voorkomen. De behandeling met Cart-T-cellen, namelijk de wijziging van witte bloedcellen om kankercellen te herkennen, is ook een veelbelovende therapie die lokaal zou kunnen worden geproduceerd. Een doorbraak die mogelijk is dankzij de steun van de Jules Bordet Associatie. 

De essentie van het proces is onderzoek dat de behandelingen van morgen voorbereidt 

De afdeling Celtherapie is de centrale schakel van een keten die start bij overleg met de patiënt over zijn opties inzake behandeling, in de spreekkamer. Daarvóór hebben al sessies van enkele uren plaatsgevonden in een aferese-afdeling, gericht op het verzamelen van cellen via specifieke biopsietechnieken. Erna volgt de transplantatieafdeling waar de patiënt enkele dagen tot enkele weken doorbrengt, afhankelijk van de vereiste voorbereiding voor de behandeling. De afdelingen Celtherapie en Klinisch Onderzoek werken dag na dag nauw samen met de laboratoria van het Instituut, van de campus en van partners in de farmaceutica om de behandelingen van morgen uit te werken en te testen.