De doeltreffendheid van zonnecrèmes tegen huidkankers
Wat preventie aangaat, is zowel de keuze van de zonnecrème als het zorgvuldige en regelmatig herhaalde aanbrengen daarvan (het hele jaar door!) essentieel voor een optimale bescherming tegen schadelijke straling.

Er bestaan 6 huidcategorieën, van de donkerste tot de lichtste huid: “Je moet uiteraard een goede keuze maken wat zonnecrème aangaat, maar de belangrijkste strategie is het beperken van de blootstelling met behulp van kleren, een hoedje, … Dit is vooral belangrijk bij kinderen. De dermatoloog kan je meer vertellen over jouw huidtype. In België hebben we vooral te maken met een huidtype 2. De SPF-factor op de zonnecrèmeflacons (Sun Protection Factor) verwijst naar de bescherming tegen UV-B-stralen die verantwoordelijk zijn voor een zonneslag en die een rol spelen bij de ontwikkeling van huidkanker.”
Onthoud drie zonnecrèmetypes: Gemiddelde bescherming (SPF 15, 20 en 25), hoge bescherming (SPF 30 en 50), en zeer hoge bescherming (SPF 50+ voor kinderen). Opgelet! Een zonnescherm ‘SPF 50/50+’ blokkeert ongeveer 98% van de UV-B-stralen, maar biedt nog altijd geen totale bescherming. Lees ook altijd goed wat op het flacon gedrukt staat: er bestaan namelijk zonnecrèmes voor het lichaam en voor het gezicht. Dat is een belangrijk aspect aangezien het gezicht vaak het meest wordt blootgesteld.
Weg met die tabak!
Profiteer van de zomer om te stoppen met roken! Roken heeft een impact op zeer veel kankers: bij 25% van alle kankers is er een directe link met tabak. Anders gezegd: ze hadden vermeden kunnen worden …
Als je kanker hebt, hoe pakken wij dat dan aan?
De medische strategie is in de eerste plaats uitkijken naar risicopersonen en deze opvolgen. “Het feit dat iemand al een huidkanker heeft gehad, een melanoom, is een risicofactor om een tweede kanker te ontwikkelen. Deze mensen moeten van dichtbij opgevolgd worden. Wij hebben de cartografie, maar we hebben ook optische apparatuur zoals dermatoscopie voor een betere opsporing. Goed om weten is ook dat 10% van de melanomen een genetische oorsprong hebben. Als we dit allemaal weten, is het ook mogelijk om een en ander goed te bewaken.”
Het H.U.B is grensverleggend met diagnosetechnologie
Het Academisch Ziekenhuis Brussel (H.U.B) hanteert niet-invasieve beeldvormingstechnieken voor snelle en nauwkeurige diagnosevorming inzake huidkanker. Het H.U.B is het enige ziekenhuis in België dat realtime diagnoses mogelijk maakt dankzij een combinatie van twee hypernauwkeurige toestellen. Patiënten kunnen bij ons dus rekenen op een snelle aanpak van dit kankertype.
Het team voor niet-invasieve huidbeeldvorming van de afdeling Dermatologie, onder leiding van prof. Mariano Suppa en prof. Véronique del Marmol, kan rekenen op de medewerking van meerdere jonge artsen met expertise op het domein. Dankzij die expertise en het gebruik van deze spitstechnologie kan het H.U.B de patiënten een “snellere, meer nauwkeurige en minder invasieve aanpak van huidkankers aanbieden.”
De diagnose van huidkankers steunt traditioneel op een visueel onderzoek met dermoscopie, gevolgd door een biopsie. Dat is een vaak lange, dure en invasieve procedure. De H.U.B-afdeling Dermatologie maakt nu komaf met deze ongemakken door gebruik te maken van spitstechnologische niet-invasieve beeldvormingstechnieken. Het H.U.B beschikt als enige in België over de LC-OCT voor dermatologie (combinatie van confocale microscopie en optisch coherente tomografie) en kan hiermee realtime diagnoses stellen zonder een beroep te doen op een extern laboratorium.
Deze apparatuur wordt ondersteund door een AI-systeem dat de diagnose verfijnt en verdachte laesies opspoort. Deze technologie is niet alleen nuttig voor diagnoses maar vergemakkelijkt ook de beslissingname inzake behandelingen én de opvolging daarvan. Bij een melanoom of een carcinoom waarvoor chirurgie vereist is, kan de LC-OCT uiterst nauwkeurige prechirurgische marges bepalen voor een volledige verwijdering van alle kankercellen. Daarnaast wordt de doeltreffendheid van de behandelingen gecheckt door identificatie van verdachte zones na de behandeling.