De H.U.B-visie op de kraamafdeling in de 21e eeuw

Terwijl de democratisering van de ‘geboortehuizen’ in de Brusselse ziekenhuizen niet te ontkennen valt, blijft de Cocon in het Erasmeziekenhuis gelden als model. De Cocon werd in 2014 opgericht als eerste ‘gîte de naissance’ (geboortehuis) van de hoofdstad. Elke dag opnieuw melden zich ouders die deze natuurlijke manier van bevallen willen ervaren. Een bevalling in de Cocon impliceert een volledige omkadering en persoonlijke opvolging die zich onderscheidt van de ‘klassieke’ manier van bevallen. De doelstelling is namelijk alle hypermedicalisering van de geboorte te vermijden. Bijgestaan door onze vroedvrouwen verwelkomen de mama en de co-ouder hun pasgeborene in een knusse, intimistische ruimte. De Cocon is een perfect voorbeeld van de onmisbare en almaar centralere plaats van de vroedvrouwen in de opvolging en begeleiding van de bevalling.

Back to the news
cocon

De Cocon: het discrete initiatief waaruit een vlinder tevoorschijn komt

Hoewel het Brusselse geboortecijfer al jarenlang daalt, blijft De Cocon een belangrijke stroom patiënten bekoren dankzij een holistische en natuurlijke benadering. In termen van populatie zijn 60% van de geboorten in de Cocon de eerste baby van hun ouders. Het Cocon-personeel is een geslaagde mix van vroedvrouwen in dienst van het Erasmeziekenhuis en ongebonden vroedvrouwen, met als bijzonderheid dat de ‘klassieke’ structuur nabij is, zodat indien nodig meteen wordt omgeschakeld naar de gemedicaliseerde aanpak. De patiënten bevallen ‘zoals thuis’ terwijl de risicofactoren grotendeels beperkt blijven.

Bovendien gaat het om een financieel haalbaar zorgmodel dat onder meer ouders uit kansarme milieus aanspreekt en dat ook een alternatieve oplossing is voor kwetsbare patiënten die mogelijk al te maken hadden met gynaecologisch, huiselijk of psychologisch geweld enz. Wie in de Cocon wil bevallen, moet verplicht eerst op consultatie om mogelijke risicofactoren te kunnen vaststellen. Een stuitligging, een tweeling of een abnormaal grote misvorming kunnen onoverkomelijke tegenindicaties zijn voor een bevalling in de Cocon.

Bij dergelijke risico’s kunnen de ouders niet terecht in de Cocon, maar ze worden niet aan hun lot overgelaten! Onze ‘gîte’ speelt ook een heroriënterende rol: de vroedvrouwen van de Cocon informeren de ouders over alternatieve oplossingen.

De emancipatie van de patiënten: ze spelen hun rol in hun eigen zorgverlening

De emancipatie van de patiënten is een pijler van de Cocon. Het is de bedoeling de mama en de co-ouder zo goed mogelijk te begeleiden bij hun zwangerschap, met een pedagogische aanpak die de autonomie van de patiënt bevordert. Een luisterend oor voor de patiënten en hun behoeften is hier een topprioriteit. Deze pedagogische aanpak reikt zelfs verder dan de bevalling: de opvolging van de zwangerschap veronderstelt immers vele afspraken over heel die periode, van consultaties over prenatale voorbereiding tot echografieën. Elke maand worden daarom drie infosessies georganiseerd waar toekomstige ouders welkom zijn maar ook nieuwsgierigen die meer willen weten over deze aanpak. Tijdens de opvolging informeren de vroedvrouwen de toekomstige ouders en dragen zij kennis over met betrekking tot de fase in de zwangerschap en het ouderschap in het algemeen. Deze krachtlijn in de opleiding is een aanpak waarin zowel de mama als de mede-ouder betrokken worden.

De kraamkliniek van morgen komt vandaag tot stand

Het Erasmeziekenhuis is vastbesloten om de ouders zo goed mogelijk te omkaderen. Het herbekijkt daarom het zorgtraject voor mama’s en hun pasgeborene, om te vermijden dat deze twee hoofdpersonen na de geboorte van elkaar gescheiden worden. Het is de bedoeling de kraamkliniek volledig te renoveren om gezinnen de kans te geven over een eigen kamer te beschikken en de moeder te verzorgen bij haar kind als dit laatste in de neonatale afdeling moet verblijven. Deze volledig gerenoveerde kraamkliniek, resoluut gericht op de gekoppelde kwaliteitsverzorging van moeder én kind, past volledig in de H.U.B-profilering als Belgisch pionier ter zake.