Endoscopie met behulp van 3D-radiologie biedt nieuwe perspectieven voor de behandeling van intra-abdominale aandoeningen

Op 16 maart nemen de teams van de Endoscopie-afdeling en het Fonds Erasme een nieuwe endoscopieruimte in gebruik. Daar pronkt ook een nieuwe, ultramoderne radiologie-uitrusting die 3D-reconstructies mogelijk maakt voor diagnostisch en therapeutisch onderzoek met het oog op de behandeling van intra-abdominale aandoeningen. Dankzij de nieuwe investering wordt het mogelijk nieuwe, uiterst precieze en niet-invasieve technieken in de meest complexe procedures te ontwikkelen, om de klinische patiëntenzorg te optimaliseren, het onderzoek op dit domein te bevorderen en de kwaliteit van het onderwijs binnen het academisch ziekenhuis Erasme –H.U.B.

Back to the news
inauguration endoscopie

Ontwikkelen van technieken voor de complexe intra-abdominale pathologieën

De patiënten profiteren al sinds midden januari van de gerenoveerde uitrustingen van de endoscopieafdeling. Dankzij de steun van het Fonds Erasme kon de afdeling nieuwe endoscopie-apparatuur aankopen waarmee een 3D-reconstructie van röntgenbeelden mogelijk is. Dit systeem levert een 3D-scherptediepte met een realistische ruimtelijke weergave van de organen. Deze 3D-reconstructie kan dan als een ‘gps’ worden ingezet voor een vlottere toegang, langs percutane of endoscopische weg, tot intra-abdominale structuren.

De patiënten van de H.U.B-ziekenhuizen (Erasme, Jules Bordet en Kinderziekenhuis) kunnen profiteren van deze vooruitgang.

De nieuwe investering in de behandeling van gastro-enterologische en hepato-bilio-pancreatische aandoeningen zet ons op weg naar de ontwikkeling van nieuwe technieken om de complexe gevallen beter te behandelen. Het Erasmeziekenhuis is voor dit precisiedomein een pionier in België en in Europa.

Aanzienlijke bijdrage voor onderwijs en onderzoek

De geïntegreerde audiovisuele uitrusting is gekoppeld aan een retransmissiesysteem op high-definitionschermen in de endoscopieruimte, maar alles kan ook op grotere afstand worden doorgestuurd, naar een auditorium of via streaming. Zo kunnen jonge artsen en gastro-enterologen, al dan niet met ervaring, de basis- en gevorderde technieken van de endotherapie volgen.

Er lopen overigens nog twee studies om de bijdrage van deze niet-invasieve en uiterst precieze techniek te valideren in de meest complexe procedures, en dit in het kader van een klinische onderzoeksactiviteit met de steun van de afdeling ‘Klinisch Onderzoek’ en de biomedische ingenieurs van het faculteitslaboratorium van Experimentele Gastro-enterologie.

Deze investering was mogelijk dankzij de steun van het Fonds Erasme

De investering in de nieuwe endoscopieruimte werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het Fonds Erasme voor medisch onderzoek, via de Convention du Fonds Edouard et Suzanne Jacobs.