Feesten en alcohol: geniet, maar met mate
Alcohol wordt vaak geassocieerd met gezelligheid, en de eindejaarsfeesten vormen geen uitzondering. Een glaasje drinken met vrienden of familie: het lijkt onschuldig, maar het blijft belangrijk erop toe te zien dat feestelijke alcoholconsumptie geen gewoonte wordt die schadelijk is voor de gezondheid.

“Het vergif schuilt in de dosis”
Feesten zoals ‘van-oud-naar-nieuw’ lenen zich uitstekend voor binge drinking, waarbij op korte tijd grote hoeveelheden drank worden verzet, wat vooral bij jongeren vrij populair is. Dit gedrag kan ernstige gevolgen hebben, zoals tijdelijk verlies van neuronale vermogens, alcoholcoma en ongevallen thuis of op de weg. Op lange termijn verhogen dergelijke herhaalde uitspattingen ook het risico om een alcoholverslaving te ontwikkelen.
Een ander aspect om rekening mee te houden is chronisch comazuipen, wat niet hetzelfde is als de fysieke alcoholverslaving. Iemand kan geregeld grote hoeveelheden alcohol consumeren zonder daarom verslaafd te zijn, maar dergelijke levenswijze heeft een impact op organen zoals de lever, de pancreas (alvleesklier), het hart en het brein, én verhoogt de kans om bepaalde kankers te ontwikkelen. Het is belangrijk beide fenomenen afzonderlijk te benaderen: ze vragen elk hun specifieke, aangepaste aanpak. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is alcoholverbruik, ongeacht de hoeveelheid, nooit zonder gevaar voor de gezondheid.
Leverpathologieën en hun behandeling
De lever staat hoog op het lijstje van de organen die het meest lijden onder buitensporig drinkgedrag. Een van de belangrijkste risico’s is cirrose, een ernstige ziekte met levensbedreigende complicaties. Hoewel het risico relatief klein is (minder dan 15 % van de zware drinkers ontwikkelen cirrose), blijft het zorgwekkend. Deze verraderlijke ziekte ontwikkelt zich vaak zonder duidelijke symptomen. Vele mensen beseffen dit pas als ze al in een vergevorderd stadium verkeren. Het H.U.B (academisch ziekenhuis Brussel) pakt dit probleem samen met Domaine - ULB aan met een allesomvattende benadering: van screening over behandeling tot begeleiding over langere termijn. De screening verloopt niet-invasief, met een eenvoudige bloedtest en elastometrie, zodat een snelle diagnose (één dag) mogelijk is. Patiënten mogen rekenen op een zorgzame opvolging, zonder enig oordeel, en ongeacht of ze op eigen initiatief zijn gekomen dan wel na doorverwijzing door een specialist.
In vergevorderde stadia biedt het H.U.B het hele therapeutische arsenaal van complicatiepreventie tot levertransplantatie. Het H.U.B onderscheidt zich door zich ervan te onthouden deze patiënten te stigmatiseren en door ze een tweede kans te gunnen.
Naar gezelligheid zonder systematisch alcoholgebruik
Het is cruciaal om van alcoholconsumptie geen systematische gewoonte te maken, zeker voor de meer kwetsbare personen zoals zwaarlijvigen of mensen die al bariatrische chirurgie hebben ondergaan. Ook zonder het obligate glas in de hand kunnen gezellige momenten hartelijk en feestelijk blijven. Kies alcoholvrije alternatieven en zet de rem op buitensporigheid: zo kan iedereen deelnemen aan vieringen waarbij gezelligheid voorrang heeft op drank. Zo worden niet alleen de meest kwetsbaren beschermd, maar moedig je ook een gezondere dagelijkse routine tegenover alcohol aan.