Gezondheid van de ogen (pediatrisch), bescherming tegen UV en blauw licht
Iedereen weet dat de zon een garantie is voor vitamine D en voor goed humeur, maar dat ze ook schadelijke effecten meebrengt, niet alleen voor de huid maar ook voor de ogen.

Dat heeft vooral te maken met de blootstelling aan ultraviolette stralen, meer bepaald UVA en UVB. De risico’s op kanker en vroegtijdige veroudering van de huid zijn bekend. De dermatologen raden ons aan om de zon te mijden tijdens de piekuren met hoge UV-index, en om onze huid te beschermen met kleding of zonnecrème met een hoge SPF-index. Wat de ogen aangaat: blootstelling aan UV kan het vlies (integument) in de periorbitale zone aantasten. In deze vrij beperkte zone situeren zich 5 à 10 % van alle huidkankers. De meeste gebruikelijke zonnecrèmes zijn niet afdoend voor de periorbitale zone. Vandaar de noodzaak om zich te beschermen met een zonnebril. Bij intense blootstelling kan de zon immers echte brandwonden aan de ogen veroorzaken (fotokeratitis), wat zich manifesteert met roodheid en pijnlijke ogen.
UV-stralen: onmisbare voorzorgsmaatregelen
Blootstelling aan UV-stralen heeft meestal cumulatieve effecten waarvan de gevolgen pas op wat latere leeftijd optreden, met verdikking van het bindvlies wat leidt tot piguecula (lichtgele zwelling op het oogslijmvlies), pterygium (wildgroei van een slijmvliesplooi) en het ontstaan van corticaal cataract. We moeten onze ogen daarom al van jongs af aan beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Draag een zonnebril van goede kwaliteit, met brillenglazen die UV400 of 100% UV-bescherming vermelden. De CE-vermelding op de binnenzijde van de brilveren garandeert dat de bril voldoet aan de Europese norm. Hoe groter het oppervlak van het brilmontuur, hoe meer gezichtsoppervlak beschermd wordt. Dat geldt uiteraard ook voor aangepaste kinderbrillen. Kies voor zekerheid en vraag het advies van een optieker om de meest geschikte bril te kiezen, vooral bij herhaalde blootstelling.
Waterpret met oogcorrectie
Wie de vakantie aan zee of bij het zwembad doorbrengt, neemt best enkele voorzorgen om de ogen te beschermen. Gebruik nooit contactlenzen in het water, wegens het grote infectierisico. Chloor, zout en zand kunnen de ogen irriteren. In dat geval kan eenvoudig spoelen met fysiologische zoutoplossing de symptomen snel verlichten, maar ga indien nodig naar een arts of naar de Spoed.
Blootstelling aan beeldschermen
Tijdens de vakantie en met meer vrije tijd hebben wij en onze kinderen vaak de neiging om nog meer of zelfs te veel tijd door te brengen met onze beeldschermen. De ‘schermtijd’ is de optelsom van alle tijd die we doorbrengen voor het beeldscherm van onze tv, computer, videogames, tablets en andere draagbare toestellen. We weten dat overdreven veel schermtijd schadelijke effecten heeft voor de algemene gezondheid van kinderen en jongeren. Het leidt tot de nefaste zittende levensstijl, obesitas, sociaal isolement, achterstand in leren en ontdekken van de wereld, trager inslapen, ‘s nachts wakker worden enz. De ogen worden vermoeid en bovendien blijkt dat een teveel aan dichtbij turen, in combinatie met weinig tijd in openlucht, een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan van bijziendheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) roept daarom sinds 2019 op om beeldschermen volledig te bannen tot de leeftijd van 2 jaar en de schermtijd te beperken tot één uur per dag voor kleuters van 2 tot 5 jaar. De Franse kinderartsen gaan nog verder met hun adviezen: geen beeldschermen voor kinderen tot 3 jaar, geen spelconsoles tot 6 jaar, geen internet tot 9 jaar en geen sociale media tot 12 jaar.
Met al deze adviezen op zak kan je optimaal profiteren van je welverdiende vakantie. Keer prima uitgerust en in goede gezondheid terug om daarna weer aan de slag te gaan. Indien nodig staat onze afdeling oogheelkunde voor je klaar om je vragen te beantwoorden of om de vereiste zorg aan te bieden. Fijne vakantie!