Gezondheid in vrouwelijk perspectief in het H.U.B : een hoogkwalitatieve globale benadering van gezondheid in vrouwelijk perspectief

In het H.U.B overleggen de multidisciplinaire teams met elkaar om de gezondheid in vrouwelijk perspectief te waarborgen in een globaal beleid.

Back to the news
droits_des_femmes

Deze bezorgdheid voor het welzijn van de vrouw in elke preventieve en medische handeling blijkt andermaal uit de recent georganiseerde studiedag rond ‘gezondheid in vrouwelijk perspectief’.

Prof. Anne Delbaere, directeur van de dienst Gynaecologie-Verloskunde van het H.U.B (Erasmeziekenhuis), wijst erop dat deze globale benadering van de vrouw een belangrijke troef is van de H.U.B-diensten: “De multidisciplinariteit en de complementariteit van deskundigheden laten zich op vele domeinen gelden. Als groot academisch centrum biedt het H.U.B zijn (vrouwelijke) patiënten een menselijke benadering in combinatie met de modernste technologie, speciaal voor hen ontworpen. Dit project heeft mettertijd vorm gekregen binnen de diverse componenten van onze instellingen: Erasme, Huderf, Bordet.”

Prof. Isabelle Demeestere is gynaecoloog in de H.U.B-fertiliteitskliniek (Erasmeziekenhuis) en directeur van het ‘Laboratoire de Recherche en Reproduction Humaine’ (onderzoekslab voor menselijke voortplanting) van de geneeskundefaculteit van de ULB. Onder haar hoede wordt resoluut ingezet op vruchtbaarheidsbescherming bij kinderen en vrouwen met een risico op latere onvruchtbaarheid. Prof. Aline Vuckovic en dr. Dorottya Kelen (directeur, resp. adjunct-directeur van de H.U.B-dienst Neo- en Perinatologie) werken nauw samen met het H.U.B-team voor Foetale Geneeskunde en Verloskunde om een globale perinatale benadering (vanaf de zwangerschap tot na het ziekenhuisverblijf) te waarborgen. Dit geldt zowel voor diagnose, behandeling en opvolging van de baby als voor psychologische en maatschappelijke bijstand voor het gezin. Centraal in het zorgtraject staan informatie en actieve medewerking van de mama in haar geboorteplan. Dr. Sara Derisbourg, verloskundige in de H.U.B-stuitliggingskliniek (Erasmeziekenhuis), wordt bijv. druk bevraagd bij stuitligging van de baby.

Overigens wordt preventie van ‘verloskundig geweld’ in het algemeen met bijzondere aandacht opgevolgd, stelt dr. Clotilde Lamy, directeur van de H.U.B-verloskundekliniek (Erasmeziekenhuis). Vanaf de geboorte wordt ook alles in het werk gesteld om mama en baby in geen geval van elkaar te scheiden (‘zero separation’), zelfs als de baby monitoring in de neonatologie nodig heeft.

Klinisch onderzoek is essentieel

Prof. Maxime Fastrez, gynaecoloog, directeur van de H.U.B-gynaecologiekliniek en de H.U.B-endometriosekliniek (Erasmeziekenhuis), verantwoordelijk voor de functionele H.U.B-entiteit oncologische gynaecologie (Jules Bordet Instituut en Erasmeziekenhuis) wijst erop dat het H.U.B als eerste Franstalige centrum meewerkt aan het tuba-wisp II onderzoek, een internationaal multicentrisch onderzoek dat een nieuwe strategie evalueert voor de preventie van eierstokkanker bij vrouwen met een hoog risico als drager van een mutatie op de genen BRCA1 en BRCA2.

Een nog completere benadering voor onze patiëntes …

Volgens prof. Anne Delbaere, bewijzen al deze synergieën “dat het H.U.B alles in het werk stelt om vrouwen met een kinderwens te begeleiden om hun droom te kunnen realiseren, zelfs als ze op jonge leeftijd met kanker worden geconfronteerd. In deze context is de samenwerking op één campus tussen het Jules Bordet Instituut (referentiecentrum in de strijd tegen kanker) en het Erasmeziekenhuis met zijn Fertiliteitskliniek een ideaal gegeven. Bij specifieke aandoeningen met een hoog verloskundig risico steunen we al vanaf de preconceptieperiode ook op de expertise van onze collega’s om de omstandigheden van de zwangerschap te optimaliseren. We doen al het mogelijke om deze te laten verlopen in optimale omstandigheden voor de mama en haar toekomstige baby.  Sinds de ziekenhuisgroepering een feit is, verlopen deze samenwerkingen nog vloeiender en reactiever. Het H.U.B heeft ons inderdaad in staat gesteld om reeds eerder bestaande samenwerkingen nog te versterken en zelfs nieuwe, nog solidere samenwerkingsverbanden dan vroeger te smeden.”

De patiënt-partner staat centraal

Onze visie op verloskundige zorg is verankerd in een benadering die menselijke aspecten en het respect voor koppels en hun kinderwens integreert. “Wij kunnen ook rekenen op een structuur die op Belgisch niveau echt wel revolutionair is: de Cocon. Dit ‘bevallingshuisje’ van de H.U.B-ziekenhuizen viert dit jaar zijn 10e verjaardag. De Cocon is een project dat wordt gedragen door vroedvrouwen, in nauwe samenwerking met het verloskundig team (dat hetzelfde DNA deelt). Het is de bedoeling onnodige ingrepen buiten de pathologie te vermijden, de keuzes van de mama (en papa) in haar/hun geboorteproject te respecteren, en de mama aan te moedigen actief deel te nemen aan haar bevalling. Vanaf de geboorte zijn wij voorstander van de ‘zero separation’-doelstelling, om de zo kostbare eerste zintuiglijke contacten (huid-op-huid) te laten slagen … “

In een komende, speciale uitgave van ‘Het Ziekenhuis en U’ komt u meer te weten over deze dag ...