Klinisch Onderzoek

De dienst Pathologische Anatomie heeft diverse klinische studies met diagnostische en prognostische doelen gelanceerd waarvoor gepaste tools moeten worden ontwikkeld:

  • Tissu MicroArray (TMA)

De ‘Tissu MicroArray’-techniek (TMA) is een techniek waarmee honderden pathologische weefselmonsters systematisch geëvalueerd kunnen worden via morfologische en moleculaire analyses zoals immunohistochemie en in-situ hybridisatie.

Het Laboratorium voor Pathologische Anatomie van het Erasmeziekenhuis realiseert en hanteert twee soorten TMA. Het eerste type, 'algemene TMA’, betreft weefsels uit alle organen; het tweede type, ‘doel-TMA’, betreft specifieke weefsels die werden geselecteerd uit de archieven van de dienst, op basis van klinische criteria die duidelijk werden gedefinieerd in de doelstellingen van de studie.

  • Kwantificering van de weefsel-biomarkers door beeldanalyse 

De dienst Pathologische Anatomie gebruikt al vele jaren instrumenten voor verwerving en analyse van beelden voor de kwantificering van variabelen die een immunohistochemische markering beschrijven. De gewoonlijk gebruikte beschrijvende variabelen betreffen het aantal objecten, het percentage gelabelde oppervlakte (‘labeling index’) en de markeringsintensiteit (meting van optische densiteit). In samenwerking met ULB-faculteit Toegepaste Wetenschappen (vooral de nieuwe tak ‘Biomedisch Burgerlijk Ingenieur’) en het LISA-laboratorium ontwikkelt de dienst protocollen voor kwaliteitscontrole en -normalisering voor digitalisering en gestandaardiseerde kwantificering, naast methodes voor extractie van nieuwe descriptoren.

  • Biostatistiek en datamining

Met de moderne technieken voor data-analyse (multivariate statistiek, datamining, vormherkenning) kunnen we de biologische markers (verkregen via analyse van immunohistochemische markering) confronteren met de klinische eigenschappen van de patiënt en zijn pathologie. Met behulp van modellen op basis van al die data kon de dienst pathologische anatomie nieuwe diagnostische en prognostische criteria identificeren in meerdere pathologische contexten. Doel van deze aanpak is rekening te houden met de specificiteit van elke patiënt om op individuele wijze de evolutie van zijn pathologie te voorspellen, evenals zijn reactie op de behandeling.

De dienst pathologische anatomie werkt samen met laboratoria voor fundamenteel onderzoek en met industriële laboratoria om de diagnostische, prognostische en therapeutische waarde van vele biomarkers te kunnen vastleggen. Er wordt ook met clinici samengewerkt voor vele studies die de effectiviteit van nieuwe behandelingen vanuit de farmaceutica evalueren.