Moeder-en-kind : de huidige uitdagingen van de bevalling

Het moeder-en-kind departement van het H.U.B is verdeeld over twee locaties: het Erasme Ziekenhuis en het Kinderziekenhuis. Ondanks de geografische afstand delen beide instellingen vele overeenkomsten en hanteren een innovatieve aanpak gericht op het concept van nul-scheiding. Ze erkennen het cruciale belang van de band tussen moeder en kind vanaf de eerste momenten van het leven. Het minimaliseren van de scheiding tussen moeder en pasgeborene bevordert het fysieke en emotionele welzijn van de familie. Medische professionals en verplegend personeel werken samen om een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor de ontwikkeling van de affectieve band tussen moeder en kind, zelfs in delicate medische omstandigheden (intensieve neonatologie of risicovolle situaties). Initiatieven zoals huid-op-huidcontact en bewustmaking over borstvoeding worden ingezet. Door zowel moeder als kind te ondersteunen, streven onze ziekenhuizen naar een volledige ondersteuning, waarbij een soepele overgang naar ouderschap wordt gegarandeerd, terwijl de medische resultaten voor pasgeborenen worden geoptimaliseerd.

Back to the news
neonat

Eerste zorg (intensief)

De momenten direct na de bevalling zijn cruciaal voor de pasgeborene die mogelijk directe zorg nodig heeft. Onze ziekenhuisteams maken gebruik van speciaal aangepaste zorgtafels voor pasgeborenen om deze zorg te bieden terwijl ze ook bij de ouders zijn. Deze praktijk kan ook een late navelstrengkleming omvatten, waarbij de baby nog steeds verbonden is met de moeder via de navelstreng tijdens de eerste zorgmomenten. Deze techniek levert uitstekende resultaten op en stelt ouders gerust. Daarnaast promoten zorgteams de kangoeroemethode, waarbij de baby op de borst van de moeder of co-ouder rust, wat essentiële warmte, thermoregulatie en fysiek contact biedt. De voordelen van deze aanpak zijn aanzienlijk voor het gezin en stellen hen in staat zich te verplaatsen terwijl ze hun baby huid-op-huid hebben, met name dankzij het tandem: een speciaal ontworpen draagstoel die uniek is in België en is bevestigd door succesvolle klinische proeven.

NATUS en NIDCAP: een 360° begeleiding

De eerste levensfasen zijn cruciaal, net als de zorg voor de pasgeborene en het gezin. Vooral premature baby's vereisen bijzondere aandacht, onder andere dankzij NIDCAP. NIDCAP (Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program) richt zich op het observeren van het gedrag van de baby om zijn reacties op omgevingsstimuli, medische zorg en interacties te begrijpen. Op basis van deze observaties kan medisch personeel de zorg aanpassen om stress te minimaliseren en de ontwikkeling van de pasgeborene te bevorderen. Onze ziekenhuizen bieden ook het NATUS-programma aan dat gezinnen ondersteunt op niet-medische aspecten rondom bevalling en gezinsvorming.

Een unieke melkbank in Brussel

Veel ziekenhuizen hebben een melkbank voor optimale zorg voor pasgeborenen. In het Kinderziekenhuis is de melkbank een essentieel onderdeel van neonatologie in Brussel. Donoren moeten voldoen aan vergelijkbare regels als bij bloeddonatie om de kwaliteit van moedermelk te waarborgen. Er wordt gewerkt aan een federaal project voor een nationale melkbank, waarbij het Kinderziekenhuis als geschikte kandidaat naar voren komt vanwege haar infrastructuur en expertise. Bij het Erasme Ziekenhuis biedt de neonatologieafdeling lactatieconsultants aan die ouders adviseren over individuele aspecten van borstvoeding.