Neuropsychologie-Logopedie en geestelijke gezondheid: de wetenschap in dienst van het welzijn
Actueel voelt 1 op de 3 mensen in België zich psychologisch slecht en lijdt 9% van de bevolking aan een depressie. Dat zijn schokkende cijfers, zeker omdat het de jongvolwassenen zijn die veruit het meest getroffen worden door angststoornissen. Dergelijke stoornissen kunnen verband houden met cognitieve stoornissen (geheugen, taal, aandacht, redeneren) die worden veroorzaakt door hersendisfuncties, neurologische ontwikkelingsstoornissen of hersenletsels (trauma, vasculair accident). Zo wordt 12% van de psychische stoornissen bij kinderen en adolescenten geassocieerd met een aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit. Bij ouderen is ook de ziekte van Alzheimer een veel voorkomende aandoening, die vaak lijdt tot een verminderde zelfstandigheid en lijden voor de patiënten en hun naasten (als ze niet goed worden ondersteund). De afdeling Neuropsychologie en Logopedie speelt een cruciale rol in het H.U.B. voor de ondersteuning en begeleiding van mensen met cognitieve problemen. Ze onderzoekt, diagnosticeert, revalideert en verzorgt patiënten met cognitieve problemen, die vaak gepaard gaan met gedrags- en emotionele problemen.

Transversale en langdurige zorg
De dienst Neuropsychologie en Logopedie van het H.U.B. is de eerste dienst in België die transversale zorg op lange termijn biedt, inclusief een globale, geïntegreerde visie waarbij patiënten terecht kunnen bij eenzelfde team met de uitdagingen die ontstaan door de overgangen tussen kindertijd, adolescentie en volwassenheid. Daarvoor brengt de dienst drie nauw verbonden sectoren samen: cognitie bij baby's, kinderen en adolescenten, cognitie bij volwassenen en ouderen, en slikken-stem-spraak. Tijdens het onderzoek houdt de neuropsycholoog of logopedist rekening met de psychoaffectieve, sociale en omgevingscontext om een beter inzicht te krijgen in de omvang van de beperkingen en handicaps, en stelt hij of zij indicaties en behandelingsstrategieën voor.
Een vooruitstrevend menselijk en solidair project
Het H.U.B. is het eerste ziekenhuis dat een dergelijk ambitieus en zinvol neuropsychologisch project heeft opgezet, in samenwerking met de externe organisatie PsyBru en het RIZIV, in het kader van de conventie eerstelijnspsychologische zorg. Sinds twee jaar bieden neuropsychologen hun expertise op het gebied van neurologische ontwikkelingsstoornissen (autisme, aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit, dyslexie en dyscalculie) aan aan verenigingen voor socio-professionele integratie en huiswerkhulpscholen in het Brusselse Gewest om kansarmen te helpen. Dankzij die samenwerking worden problemen beter opgespoord, zijn procedures vereenvoudigd en kosten verminderd en heeft een bevolkingsgroep die verder afstaat van de geestelijke gezondheidszorg een betere toegang gekregen tot neuropsychologische ondersteuning.
Het doel is om neurologische ontwikkelingsstoornissen op te sporen bij kansarme bevolkingsgroepen en hen te helpen op school of om zich te re-integreren in het beroepsleven. De begeleiding omvat opsporing, preventie en psycho-educatieve zorg voor patiënten, en biedt tegelijkertijd de partnerteams toegang tot zorg en opleidingen. De sessies zijn gratis tot 24 jaar en goedkoop voor wie ouder is (€ 11 of € 4 voor patiënten met een verhoogde tegemoetkoming). Met dank aan het universitaire aspect en de interne samenwerking binnen een deskundig en toegewijd team wordt er doeltreffend gewerkt en tijd bespaard.
Een diepgaandere studie naar long covid
In samenwerking met de universiteit van Luik heeft het Erasmusziekenhuis een wetenschappelijke studie uitgevoerd om een beter inzicht te krijgen in de cognitieve langetermijngevolgen en de doeltreffendheid van de neuropsychologische en emotionele behandelingen bij covidpatiënten. De patiënten werden bijgestaan door een neuropsycholoog of een psycholoog om de cognitieve en psychologische gevolgen te identificeren en behandelen. Tal van patiënten kregen de kans om neuropsychologisch te worden onderzocht en opgevolgd dankzij dit project in meerdere universitaire ziekenhuizen, waaronder het Erasmusziekenhuis.