Onco-borstchirurgie : geavanceerde technologie voor het welzijn van patienten

Focus op de borstchirurgiekliniek

Back to the news
radiothérapie

Het vakdomein Oncologie kent een hele reeks specialisaties binnen het H.U.B. In al die specialisaties werken tal van artsen en verpleegkundigen dag na dag om hun patiënten de best mogelijke zorg te verschaffen. Deze intentie strekt zich uit over afzonderlijke diensten die hun krachten bundelen. Dit vertaalt zich voor bepaalde interventies in multidisciplinaire teams die hun deskundigheden onderling koppelen voor het best mogelijke resultaat. Het team voor oncologische borstchirurgie van het Jules Bordet Instituut werkt vaak samen met andere specialisten om borstkankerpatiënten voor wie een chirurgische ingreep vereist is, optimaal te behandelen. Deze chirurgische interventie krijgt dan een meer transversale dimensie door andere medische specialisaties erbij te betrekken, telkens weer met het oog op optimale verzorging van de patiënten.

Chirurgie en Radiotherapie: betere verzorging dankzij optimale doelafbakening

De Kliniek voor Borstchirurgie werkt sinds 2010 samen met de diensten Radiotherapie en Radiofysica (bestralingsfysica) die in het Jules Bordet Instituut de techniek voor intra-operatieve bestralingen hebben geïmplementeerd. Voor deze techniek is een speciaal uitgeruste, gepantserde operatieruimte vereist. Bij deze behandeling wordt enkel het getroffen gedeelte van de borst bestraald (gedeeltelijke bestraling) om de aangrenzende gezonde weefsels (longen, huid, hart) optimaal te sparen. Deze techniek biedt niet alleen een alom erkende doeltreffendheid, maar ook onmiskenbaar meer patiëntcomfort. Tijdens deze ingreep wordt immers gedurende slechts zeer korte tijd (minder dan twee minuten) radiotherapie toegepast: dit verlost de patiënt van de conventionele radiotherapie die één tot drie weken kan aanslepen. Deze aanpak kan enkel worden toegepast op bepaalde beginnende kankertypes: ongeveer 25 % van de geopereerde patiënten (150 per jaar).

Borstamputatie en borstreconstructie tijdens éénzelfde operatie: een doorbraak in het operatiekwartier

Hoewel de resultaten van grootschalige screening duidelijk zijn, moeten heel wat vrouwen nog altijd een borstamputatie (mastectomie) ondergaan. Dit heeft een directe impact op hun lichaamsbeeld en dus ook een enorme psychologische weerslag. Het team van dr. Isabelle Veys is daarom in overleg gegaan met het team van de Reconstructiechirurgie om de meeste patiënten te kunnen voorstellen de borstreconstructie te laten plaatsvinden tijdens diezelfde ingreep. Dankzij deze samenwerking voeren de oncologisch chirurgen eerst een maximale excisieoperatie uit, terwijl de plastisch chirurgen meteen daarna instaan voor het restauratieve en esthetische aspect. Dit partnerschap leidt tot esthetisch geslaagde resultaten, met vrijwaring van de borstwandhuid, door gebruik te maken van indirecte benaderingen en zonder oncologisch risico voor de patiënt.

Fluorescentiebeeldvorming: tonen wat niet waarneembaar is

Om de esthetische en oncologische resultaten veilig te stellen wordt nu geregeld fluorescentiebeeldvorming ingezet. Dit is een nieuwe, intra-operatieve beeldvormingstechnologie op basis van een bijzonder product: indocyanine, gekenmerkt door een groenachtige fluorescentie. Tijdens een borstreconstructie wordt een kleine hoeveelheid van dit product ingespoten in het lichaam van de patiënt. Het product dringt via het bloed door tot in de kleinste bloedvaten van de huid. Dankzij een speciale camera die de fluorescerende vloeistof detecteert bij licht dat aanleunt bij infrarood, kan men checken of de gevrijwaarde huid-‘enveloppe’ goed doorbloed wordt. Bij oncologische chirurgie kunnen artsen dankzij de fluorescentie uiterst nauwkeurig de locatie bepalen van de ‘sentinel-’ of ‘schildwachtklier’ (de eerste lymfeklier bij uitzaaiing van kanker). Bij deze toepassing wordt een kleine hoeveelheid van het product ingespoten rond de tumor. In dit geval verspreidt de fluorescentie zich via het lymfevocht tot in de sentinellymfeklier die fluorescent en dus opspoorbaar wordt. Deze techniek kan de klassieke techniek voor identificatie van de sentinellymfeklier via radioactieve isotopen versterken of vervangen. Het team voor oncologische chirurgie doet ook aan wetenschappelijke evaluatie van nieuwe toepassingen van deze fluorescentiebeeldvorming.