Preventie en chirurgische technieken voor fertiliteitsvrijwaring

Het H.U.B. is het eerste Franstalige centrum dat deelneemt aan de tuba-wisp II-studie en het enige ziekenhuis in België dat de chirurgische Da Vinci-robot gebruikt voor vruchtbaarheidsbehoud bij kankerpatiënten.

Back to the news
fertilité

Nieuwe strategieën voor preventie van eierstokkanker

Het H.U.B neemt als eerste Franstalige centrum deel aan het ‘tuba-wisp II’-onderzoek: een internationaal multicentrisch onderzoek ter evaluatie van een nieuwe preventiestrategie voor eierstokkanker bij vrouwen met hoog risico, die drager zijn van een mutatie van de genen BRCA1 en BRCA2. Het principe van dit onderzoek steunt op de langst mogelijke bescherming van de eierstokken. De eerste stap is het verwijderen van de eileiders die bij deze patiënten de precursor-laesies (of kiemen) van kanker herbergen, terwijl de eierstokken vijf jaar langer behouden blijven dan momenteel wordt aanbevolen. Dit betekent vijf jaar uitstel voor de menopauze die wordt veroorzaakt door de verwijdering van de eierstokken.

Chirurgietechnologie in de Fertiliteitskliniek en in de Endometriosekliniek 

Het H.U.B maakt als enige ziekenhuis in België gebruik van de chirurgierobot Da Vinci in het kader van fertiliteitsvrijwaring bij kankerpatiënten. Dankzij deze robot geldt een tweevoudig precisievoordeel in de chirurgische handelingen.

  • Als het om een traag evoluerende tumor gaat (bijv. borstkanker), kunnen eicellen of zelfs embryo’s bewaard worden in het kader van een in-vitrofertilisatie.
  • Als het om een snel evoluerende of pediatrische kanker gaat (bijv. myeloom), wordt gestreefd naar behoud van het eierstokweefsel. In een eerste fase wordt bij de patiënte een klein stukje eierstok verwijderd. Na de genezing van kanker kan de patiënte een transplantatie van eierstokweefsel ondergaan met behulp van de Da Vinci-robot. In 40% van de gevallen maakt deze techniek een zwangerschap mogelijk.

Ook het Erasmeziekenhuis zet deze robot steeds meer in, meer bepaald bij endometriosechirurgie, waarbij het erom gaat de laesies zo volledig mogelijk te verwijderen om de levenskwaliteit van de patiënte te verbeteren. Daarnaast maakt deze robotica-assistentie het mogelijk de operatierisico’s te beperken.

In de Endometriosekliniek wordt de behandeling geleid en begeleid door een multidisciplinair team met expertise op dit domein vanuit specialisaties zoals gastro-enterologie, urologie, medische beeldvorming, nucleaire geneeskunde, anatomopathologie, algologie, naast gespecialiseerde paramedici: psychologen, experts in complementaire therapieën, verpleegkundigen, seksuologen, ... 

Als expertisecentrum voor deze pathologie combineert de Kliniek luisterbereidheid, expertise en aangepaste benadering. Ze kan ook rekenen op ondersteuning vanuit vzw Toi Mon Endo, die sensibiliseert en optreedt als woordvoerder voor de talloze vrouwen die aan deze ziekte lijden.