Twee complexe neurologische pathologieën begrijpen en behandelen

Epilepsie en de ziekte van Alzheimer zijn twee courante neurologische aandoeningen. Bij het H.U.B. bieden een epileptologie-eenheid en een geheugenkliniek gepaste en geavanceerde behandelingen om zo goed mogelijk aan de behoeften van de patiënten te beantwoorden. Als academisch centrum bieden we zowel diagnostische als therapeutische zorg, waardoor de kans op genezing toeneemt en de ziekte doeltreffender wordt behandeld.  

Back to the news
neuro

Epilepsie: wanneer de hersenen op hol slaan 

Epileptische aanvallen zijn het gevolg van overmatige elektrische ontladingen door de neuronen en kunnen voorkomen in verschillende delen van het brein. Die ontladingen kunnen zich dus op verschillende manieren presenteren bij patiënten: hallucinaties, bewustzijnsverlies, stuiptrekkingen enz.  

Tegenwoordig zijn er drie leeftijdspieken geïdentificeerd waarop aanvallen kunnen optreden: de neonatale periode, de kindertijd en na 65 jaar. De frequentie van de aanvallen varieert van persoon tot persoon. Een patiënt kan slechts om de tien jaar een aanval krijgen, terwijl een andere meerdere aanvallen per dag krijgt.  

De eerste behandeling om de frequentie van de aanvallen te verminderen bestaat in het nemen van anti-epileptica. Twee op de drie patiënten zijn aanvalsvrij dankzij anti-epileptica. Voor mensen bij wie de geneesmiddelen niet werken (refractaire epilepsie) zijn verschillende alternatieven mogelijk, zoals een resectie van een deel van de hersenen of neurostimulatie van de nervus vagus of de thalamus (zone in het midden van de hersenen).  

Behandeling van refractaire epilepsie  

In Brussel zijn slechts twee centra erkend als referentiecentra voor de behandeling van refractaire epilepsie. Het Academisch Ziekenhuis Brussel is er daar één van en is sinds 2000 erkend door het RIZIV. Als referentiecentrum bieden we een volledig zorgtraject van de diagnose van de ziekte tot de bevestiging van refractaire epilepsie en het uitgebreide onderzoek naar de oorzaak van de aanvallen zodat de behandeling kan worden aangepast. We hebben alle nodige technische apparatuur ter beschikking, inclusief de enige magneto-encefalograaf (MEG) in België.  

Alzheimer: wanneer het geheugen wordt gewist 

De ziekte van Alzheimer is de belangrijkste neurodegeneratieve ziekte. Ze tast vooral het langetermijngeheugen aan door hersencellen te vernietigen. Naar schatting 10% van de patiënten ouder dan 65 jaar heeft de ziekte van Alzheimer. De eerste symptomen van de ziekte die familie en vrienden kunnen waarschuwen zijn vergeetachtigheid, verminderde zelfstandigheid, temporo-spatiale desoriëntatie, stemmingswisselingen enz. Als naaste of mantelzorger zijn er bepaalde dingen die u kunt doen om de patiënt te helpen, zoals een veilige omgeving creëren, vergeetachtigheid compenseren met post-its en de patiënt helpen zichzelf te corrigeren in plaats van 'nee' te zeggen. Zelf kunnen mensen met de ziekte van Alzheimer regelmatig aan lichaamsbeweging doen, maar ook hun brein trainen met bijvoorbeeld kruiswoordraadsels en sudoku's. Denksport stimuleert de hersenen, verbetert de concentratie en de mentale capaciteiten en kan de ziekte helpen voorkomen. Tot nu toe werd de ziekte als ongeneeslijk beschouwd en konden we uitsluitend de symptomen behandelen. Binnenkort komen er echter nieuwe behandelingen op de markt die de progressie van de ziekte kunnen vertragen.  

Integratie en aanpak van de ziekte 

Binnen het Academisch Ziekenhuis Brussel is er een Geheugenkliniek gewijd aan degeneratieve ziekten die multidisciplinaire zorg biedt met therapeuten, psychologen, artsen enz. en bovendien is uitgerust met de nodige geavanceerde apparatuur voor een optimale opvolging. In 2025 wordt er een eenheid geopend die volledig gewijd is aan Alzheimer.