Vergeet niet je vaccinaties te controleren (hepatitis A, mazelen, ...) vooraleer op vakantie te vertrekken

Het is belangrijk goed op de hoogte te zijn van ieders actuele vaccinatiestatus voordat je je vakantietickets begint te boeken

Back to the news
vaccins

“Het is altijd een goed idee om dit te bespreken met je arts of om bij ons een reisconsultatie te boeken, niet alleen voor een trip naar Azië of Afrika, maar ook voor je vakantie in Frankrijk, Italië, Spanje, ... Ook voor je reis naar Oost-Europa of Zwitserland, of als je met de scouts vertrekt, gaat kamperen of rondtrekken: denk eraan je tetanusvaccin te updaten (vooral volwassen mannen zijn niet vaak up-to-date), je preventief te laten vaccineren tegen teken die een encefalitis (herseninfectie) kunnen veroorzaken, ...” stelt prof. Maya Hites, hoofd van de Kliniek voor Tropische en Infectieziekten. 

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s): “Diverse preventiemiddelen én kwaliteitsvolle opvolging staan ter beschikking.” De zomer is een periode voor individuele ontspanning, en we weten dat ook de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen dan wereldwijd piekt. Neem dus je voorzorgen. “Merk je de symptomen op, reageer dan snel en vraag een consultatie voor infectieziekten of immunodeficiëntie. Je moet snel onderzocht worden.” Prof. Jean-Christophe Goffard hamert op een essentieel element: “Als het over seks en preventie gaat, is het vooral belangrijk om je niet te laten verlammen door angst. Maar het is evenzeer aangewezen om je altijd te beschermen met een condoom.”

Aanbevolen vaccinaties, afhankelijk van je bestemming: 

  • het vaccin tegen hepatitis A 
  • het vaccin tegen gele koorts 
  • mazelen: de tweede dosis van het vaccin tegen mazelen wordt in ons land te weinig toegediend. “Vele gezinnen volgen dit niet verder op. Dit vaccin is nochtans belangrijk voor mensen (kinderen én volwassenen) die op reis gaan naar gebieden waar mazelen nog altijd circuleren … Dat is zo in bepaalde zones van Frankrijk, in Europa, in Afrika. De sterftecijfers blijven daarom hoog.” 
  • de vaccinaties tegen covid en griep, zeker voor landen waar het in juli/augustus winter is, voor 60-plussers of mensen met chronische lever- of neurologische aandoeningen, … 
  • het is ook sterk aan te raden medicatie tegen malaria te nemen, afhankelijk van je reisbestemming (Afrika, ...). “Elk jaar sterven mensen hieraan (als ze geen antimalariabehandeling volgen terwijl dat aangewezen is). Vorige zomer zijn er twee kinderen in zorgwekkende toestand teruggekeerd.” 

Er bestaan 4 verschillende preventiemiddelen: 

  • condoomgebruik is essentieel voor hiv, maar het volstaat niet voor andere soa’s zoals syfilis, gonorroe, hepatitis B, chlamydia, gonokokken die heel gemakkelijk worden overgedragen via orale seks waarvoor mensen geen condoom gebruiken. 
  • er zijn zeer doeltreffende vaccinaties tegen hepatitis B en hepatitis A, HPV (humaan papillomavirus), zowel voor meisjes als voor jongens). Deze vaccinaties helpen soa’s te voorkomen. 
  • screening: er worden momenteel vaccins ontwikkeld tegen chlamydia en gonokokken, maar deze moeten in de eerste plaats opgespoord en behandeld worden om besmetting te voorkomen. De screening moet je met je arts bespreken. Soms durft de patiënt dat gesprek niet aan te gaan met de huisarts. “Screening moet plaatsvinden na elk seksueel contact met hoog risico, maar volgens een correcte timing: om te kunnen vertrouwen op het negatieve resultaat van een hiv-test, moet die test 6 weken na het laatste seksueel contact plaatsvinden. Je kan echter al vroeger screenen als je beseft dat het laatste contact een hoogrisicocontact was. Voor gonokokken en chlamydia kan je vanaf 5 à 6 dagen na het risicocontact al positief zijn.” 
  • Er bestaat ook preventiemedicatie. Voor hiv is dat PREP: elke dag pillen nemen, of wanneer aangewezen. “Onze dienst is toegankelijk. Er is terugbetaling voor mannen die seksuele contacten hebben met mannen of met mensen die behoren tot groepen waar de epidemie zich concentreert.” Er bestaat ook preventiemedicatie[1] tegen gonokokken, chlamydia en syfilis. In dit stadium werken ze beter voor de eerste twee. 

 

Zorg en preventie zijn gratis

“Onze verpleegkundigen geven nauwkeurig advies en stellen de nodige screening voor, afhankelijk van de genomen risico’s. Medische opvolging vindt plaats volgens de resultaten, met welwillend gepersonaliseerd advies. Onze verpleegkundigen zijn ook seksuologen en houden rekening met alle genderidentiteiten en seksuele geaardheden.”