Wetenschap en onderzoek bevorderen dankzij uitgekiende synergieën
Het H.U.B., het ziekenhuis van de ULB, heeft het geluk een beroep te kunnen doen op de beste onderzoekers om zijn patiënten steeds de geavanceerdste oplossingen te bieden.

Het H.U.B., het ziekenhuis van de ULB, heeft het geluk een beroep te kunnen doen op de beste onderzoekers om zijn patiënten steeds de geavanceerdste oplossingen te bieden.
"Het is dankzij de synergie tussen het Neurowetenschappelijk Instituut van de ULB en de clinici van het H.U.B. dat we vooruitgang kunnen boeken met ons onderzoek en de patiënten van het H.U.B. kunnen laten deelnemen aan klinische studies die de deur openen naar genezing dankzij nieuwe behandelingen", aldus dhr Schiffmann.
Op dit moment beschikt de ULB over een reeks laboratoria in 6 verschillende faculteiten. De laboratoria bevinden zich op dezelfde site als het Erasmusziekenhuis en die nabijheid vereenvoudigt uiteraard het klinisch onderzoek. Het Instituut van de ULB werkt aan fundamenteel onderzoek, dat wil zeggen de identificatie van potentiële onvoorziene doelen, en/of translationeel onderzoek, dat het mogelijk maakt hypotheses te stellen. Die worden beide door het H.U.B. verrijkt met klinisch onderzoek, dat de doeltreffendheid van nieuwe behandelingen test bij patiënten op basis van voorstellen die voortvloeien uit die hypotheses.
Zo ontstaat er een echt onderzoekscontinuüm waarmee we onze kennis van de hersenfunctie en de mechanismen die leiden tot aandoeningen aan het zenuwstelsel verdiepen en vervolgens onze patiënten een betere zorg kunnen bieden. Het fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek voeden elkaar.
In de context van een zeer specifiek onderzoek heeft bijvoorbeeld de initieel toevallige ontdekking van de betrokkenheid van een identiek gen bij dieren en mensen bij de mechanismen die leiden tot verslaving het mogelijk gemaakt om een dergelijk continuüm uit te bouwen. Het onderzoek heeft aangetoond dat die specifieke verstoring van de hersenen gekoppeld is aan een genomische verandering die kan leiden tot drugsverslaving bij mensen. Dit fundamenteel onderzoek, dat initieel op dieren werd uitgevoerd, heeft een translationele draagwijdte omdat het ertoe heeft geleid dat we genetische varianten bij mensen hebben kunnen identificeren die hen gevoeliger maken voor verslaving. Op termijn zouden we daarop kunnen testen in de klinische praktijk en het misschien wel mogelijk kunnen maken om drugsverslaving bij bepaalde patiënten te voorkomen of te verminderen.
Door samen te werken en te communiceren kunnen we dus grotere stappen zetten in ons onderzoek en onze patiënten innovatieve oplossingen bieden. Zo blijkt des te meer welke kracht en expertise ontstaat door de koppeling van het Academisch Ziekenhuis aan de Universiteit.